Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 08/12/2021 η εκδήλωση της ΤΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η καθημερινότητα και η προοπτική της εκπαίδευσης στο φόντο των εξελίξεων. Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών» με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και γονείς, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μεγάλου πολιτικού ανοίγματος που πραγματοποιεί η ΚΟ στους χώρους της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στα σχολεία, με τη δημοσίευση του Καλέσματος της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και η δυνατότητα σήμερα να έχουμε ένα σχολείο που θα δίνει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά σε όλα τα πεδία της γνώσης. Όμως, αυτή η δυνατότητα δεν γίνεται πραγματικότητα γιατί το σύστημα, ο καπιταλισμός θέτει στην Εκπαίδευση τον στόχο να προετοιμάσει τους αυριανούς εργαζόμενους, ώστε στη συντριπτικά μεγάλη τους πλειοψηφία να έχουν ένα ορισμένο επίπεδο γνώσεων, που θα τους κάνει χρήσιμους στους εργοδότες, χωρίς να αμφισβητούν – αντίθετα να υιοθετούν – όλους τους στόχους που βάζουν οι εκμεταλλευτές τους.
Ακόμα, έγινε εκτενής αναφορά στις αλλαγές που φέρνει ο τελευταίος νόμος της ΝΔ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο περί «αναβάθμισης του σχολείου» και την εφαρμογή της λεγόμενης «αξιολόγησης» που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση του σχολείου, στο βάθεμα της ταξικής διαφοροποίησης και θα αναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.αποδείχτηκε ότι όλες οι κυβερνήσεις, εναρμονισμένες με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζουν ως κόστος τη στοιχειώδη ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού, γιατί έχουν διαμετρικά αντίθετες προτεραιότητες.
Τέλος, έγινε αναφορά στα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία συνεχίζουν στην ίδια αδιέξοδη ρότα της αποσπασματικότητας, των ρηχών και επιφανειακών δεξιοτήτων, της διαστρέβλωσης της αλήθειας.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις για την Ειδική Αγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών, για τις απαράδεκτες συγχωνεύσεις τμημάτων, το τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγηςπου ήρθε στην επιφάνεια με τους τελευταίους σεισμούς.
Η εκδήλωση έκλεισε αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα με τη συμπόρευση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.